2018年1月18日 星期四

Krol bevecht Ollongren 'tot de laatste snik'

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
 
 Donderdag 18 januari 2018                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,
Het raadgevend referendum is in Nederland ten dode opgeschreven, maar Henk Krol wil dolgraag de laatste volksraadpleging op zijn conto schrijven. Dan moet hij wel sneller zijn dan zijn tegenstander, minister Kajsa Ollongren.

En verder: het gasdebat gaat in alle hevigheid door en Emile Roemer heeft bij zijn afscheid en passant nog een keer de koers van de partij aangepast.

Hier zijn uw Dagkoersen.
 
   
 
Leestip: Sørensen, de man van Leefbaar Rotterdam én PVV

Leestip: Sørensen, de man van Leefbaar Rotterdam én PVV

'Des Heren wegen zijn ondoorgrondelijk en die van Geert ook', zegt Leefbaar Rotterdam-prominent Ronald Sørensen tegen verslaggever Ariejan Korteweg. Lees de column hier (+).

 
   
 
REFERENDUM VAN DE DAG
Krol of Ollongren?
REFERENDUM VAN DE DAG
Het is Rutte III tegen 50Plus, Kajsa Ollongren versus Henk Krol.
D66-minister van Binnenlandse Zaken Ollongren heeft haast om het raadgevende referendum af te schaffen (alleen de DDR slaagde er tot dusver in om een referendum in te voeren om het daarna weer ongedaan te maken), maar voordat haar bestuurlijke kunststukje de boeken ingaat, wil 50Plus-leider Krol nog snel een laatste volksraadpleging organiseren.

Onderwerp: de geleidelijke afschaffing van de Wet-Hillen die mensen met een (bijna) afgelost huis fiscaal compenseert, in seniorenkringen beter bekend als de zogenoemde 'aflosboete'.

'Het wordt héél spannend', laat Krol per telefoon vanuit zijn auto weten. De 50Plus-leider moest dwars door de storm naar Heerlen om daar bij het bureau van de Kiesraad 10.000 steunbetuigingen in te leveren. 'Ik heb geen poten en geen stem meer over', zegt Krol met zijn subtiele gevoel voor dramatiek. 'Het valt tegen hoor, zeg ik je heel eerlijk. Het is aanpoten.' Krol meent dat hij desondanks voldoende handtekeningen binnenheeft. Als de Kiesraad dat ook vaststelt, moeten er in de tweede ronde nog eens 300.000 handtekeningen worden binnengehaald. 'Maar dat wordt een stuk makkelijker,' aldus het Kamerlid. 'GeenStijl gaat ons helpen om het digitaal allemaal eenvoudig te maken.'

Krol stoomt dus op naar Heerlen, maar ondertussen breekt Ollongren met dodelijke efficiëntie door de Haagse linies om zich te ontdoen van het oude kroonjuweel. De ex-topambtenaar wist voor het Kerstreces al met spoed een advies te krijgen van de Raad van State. Vandaag stuurde ze een uitnodiging aan de Tweede Kamer om met opmerkingen te komen over de intrekkingswet. Daarna volgen nog debatten en stemmingen in beide Kamers - een formaliteit, gezien de steun vanuit de coalitie.

Ollongren gaat uiterst voortvarend te werk, maar voor maart zal het waarschijnlijk toch niet lukken om het referendum 'de nek om te draaien' (dixit Krol). 50Plus heeft dus nog een paar maanden de tijd om de volksraadpleging af te dwingen. 'Een race tegen de klok', aldus Krol. 'Maar ik blijf knokken tot de laatste snik.'

Kajsa Ollongren is gewaarschuwd.
 
   
   
 
GASDEBAT VAN MORGEN
Klaver reist af naar Groningen
GASDEBAT VAN MORGEN
Ook Jesse Klaver kiest voor buitenparlementaire acties. De GroenLinks-leider sluit zich morgen aan bij de fakkeltocht tegen de gaswinning in Groningen. De organisatoren hopen naast Klaver op nog zeker tienduizend deelnemers.

De gemoederen in het gasdebat blijven ondertussen oplopen. Exploitant NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) bevindt zich op ramkoers met de toezichthouder die advies moet gaan uitbrengen aan minister Eric Wiebes over het eventuele terugschroeven van de productie.

In een vandaag geopenbaarde brief aan het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) noemt het bedrijf het 'onacceptabel' dat er een nieuwe veiligheidsnorm lijkt te worden geïntroduceerd. Volgens de NAM maakt de toezichthouder zich schuldig aan 'oversimplificaties' door te suggereren dat de huidige code rood moet worden teruggebracht naar de 'veiligere' code oranje of groen. De gasexploitant wijst erop dat de kleuren staan voor het niveau van 'waakzaamheid' dat vereist is. Dat is iets anders dan het risico voor aardbevingen. 'Onbegrijpelijk dat het waakzaamheidsniveau door SodM gebruikt lijkt te worden als nieuwe veiligheidsnorm', schrijft de NAM gepikeerd.

Als code rood inderdaad moet worden teruggebracht naar code groen betekent dat mogelijk een halvering van de gasproductie. Het is onduidelijk wanneer het SodM met een advies voor Wiebes komt.

Bij de fakkeltocht morgen in Groningen zal de NAM ongetwijfeld weer veel kritiek te verduren krijgen van sprekers tijdens de manifestatie. Ook GroenLinks-leider Klaver zal vanaf het podium op de Vismarkt de menigte toespreken.
 
   
   
 
BURGEMEESTER VAN DE DAG
Roemer vindt de tijd rijp voor Roemer
BURGEMEESTER VAN DE DAG

Ex-SP-leider Emile Roemer hintte er deze week op bij zijn officiële afscheid in de Kamer: hij sluit een burgemeesterschap niet uit. 'Misschien word ik wel burgemeester', zei hij tegen Omroep Brabant. Ogenschijnlijk is dat een logische carrièrestap voor een afzwaaiend landelijk politicus - velen gingen Roemer voor - maar bij de SP ligt dat toch een tikkeltje anders.

Tot 2011 weigerde de partij principieel om burgemeesters te leveren, omdat die niet werden gekozen, maar benoemd. Sinds de gemeenteraad meer invloed uitoefent op het benoemingsproces, heeft de SP dat principiële bezwaar laten varen, maar nog altijd is er geen SP-burgervader of -moeder.

In een interview met Trouw in 2014 legde Roemer uit waarom: 'De tijd moet er rijp voor zijn. Ik denk dat ik die mensen nu op andere plekken harder nodig heb. Als wethouder, gedeputeerde of minister krijg je meer voor elkaar dan als burgemeester.'

Roemer heeft nu als laatste beleidsdaad bepaald dat met zijn afscheid de tijd rijp is voor een SP-burgemeerster. Hij brengt daarmee op de valreep nog een oude Haagse wijsheid in de praktijk: timing in de politiek is alles.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. 

 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2018 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言