Goedemiddag,

Het was de week waarin de CPNB op de dag van de storm de lijst van honderd best verkochte boeken van 2017 presenteerde. Op 1: Oorsprong van Dan Brown (243.770 exemplaren), op 2 Judas van Astrid Holleeder (118.496 exemplaren) en op 3 Goede dochter van Karin Slaughter (102.555 exemplaren). De best verkochte Nederlandstalige roman was Pogingen iets van het leven te maken, van Hendrik Groen, en in de categorie 'Mensenlevens' scoorde Sonja Barend het best met Je ziet mij nooit meer terug. Overigens lezen Nederlanders nog weer minder dan tien jaar geleden. Het SCP presenteerde donderdag een rapport dat is gebaseerd op dagboekgegevens van meer dan 11.000 Nederlanders.

Vorige week won ze de BNG Bank Literatuurprijs, komende zondag staat Marjolijn van Heemstra om 11 uur live in de kleine zaal van Paradiso om te vertellen waarom ze Moussa of de dood van een Arabier van Kamel Daoud zo'n geweldig boek vindt. Leesclub Le Monde (een initiatief van Paradiso en SLAA) kiest elke twee maanden een niet-westers boek uit en bespreekt dat met het publiek. Lees ook het interview dat Peter Giesen in 2015 met Daoud had.

Eveneens zondag is schrijver Babah Tarawally te gast bij het panel De beste boeken van Afrika, van 15 tot 17 uur in het Bijlmer Parktheater, Amsterdam. Kiza Magendane prijst daar Tarawally's roman De verloren hand aan. Verder Ama van Dantzig over Ghana Must Go, door Taiye Selasi. En Wim Bossema over Ladivine, door Marie NDiaye. Zie het Afrikablog van de Volkskrant.

Deze week verscheen Vals Spel, een essay van Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp die, met Homo Ludens van Huizinga als vertrekpunt, vertelt waarom topsport nooit een kwestie van eerlijke krachtmeting is geweest en de invloed van de almaar verdergaande commercialisering bekijkt. 

De komende week staat in het teken van de poëzie, met op 25 januari Gedichtendag en de uitreiking van de VSB Poëzieprijs. Voor de laatste keer, want VSB stopt ermee. John Schoorl sprak met eerdere winnaars over het belang van de prijs voor de edele dichtkunst.