2018年1月25日 星期四

Waar is Doorman? Minister Bijleveld weet het niet

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
 
 Donderdag 25 januari 2018                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,

Waar is Karel Doorman gebleven? Minister van Defensie Ank Bijleveld is voor het antwoord afhankelijk van Indonesië.

 

Verder in uw Dagkoersen: langzaam afkicken van het gas, grote kleintjes en Dijkstra's donorwet.

 
   
 
Leestip: het pensioenprobleem uitgelegd

Leestip: het pensioenprobleem uitgelegd

In navolging van 50Plus, SP en PVV vragen nu ook de bonden het kabinet om actie om de niveaus van de pensioenen op te krikken. Waarom doet 'de politiek' niets? Verslaggever Gijs Herderscheê legt uit.

 
   
 
MYSTERIE VAN DE DAG
De verdwenen wrakken
MYSTERIE VAN DE DAG

Na het sein 'All ships follow me' te hebben gegeven, voer Karel Doorman samen met zijn manschappen in 1942 op de Javazee zijn dood tegemoet. De Hr. Ms. De Ruyter, Java en Kortenaer werden door de Japanners tot zinken gebracht. Driekwart eeuw later reisde zoon Theo Doorman naar de Javazee om zijn vader te herdenken. Ter plekke bleken de wrakken van de zeebodem verdwenen, waarschijnlijk illegaal geborgen vanwege het kostbare staal.

Nederland stelde samen met de Indonesische autoriteiten een onderzoek in. Minister Bijleveld van Defensie meldde vorige week dat het onderzoek geen nieuwe inzichten had opgeleverd. De daders konden niet worden achterhaald. 'De belangrijkste conclusie is dat de scheepswrakken zonder vergunning van de Indonesische autoriteiten op industriële wijze zijn verdwenen.'

Dat was vorige week. Vandaag stuurde Bijleveld een nieuwe brief naar de Kamer, gedwongen door Indonesische media. Volgens de nieuwssite Tirto.id heeft Indonesië wel degelijk vergunningen verleend voor het bergen van de schepen. De lichamelijke resten van de overleden zeelui zouden zijn gedumpt in een massagraf op Oost-Java. Indonesië gaat naar aanleiding van de berichtgeving nieuw onderzoek doen, zo leerde minister Bijleveld via de Nederlandse ambassadeur in Jakarta. Nederland wacht vooralsnog het Indonesische onderzoek af.

 
   
   
 
FITTIE VAN DE DAG
Alle huizen van het gas
FITTIE VAN DE DAG

Al jaren pleit GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren ervoor om geen gasleidingen aan te leggen naar en in nieuw te bouwen huizen. Dit stimuleert het gebruik van alternatieve, niet-fossiele energiebronnen zoals aard- en zonnewarmte. En we moeten toch al van het Groningse gas af. Want de gaswinning veroorzaakt ellende bij de Groningers en gas is hoe dan ook eindig.

Van Tongeren kreeg nauwelijks steun voor haar kruistocht. Totdat Rutte III in het regeerakkoord het streven opnam om de komende vier jaar de aansluiting van nieuwe huizen op het gasnet, af te bouwen. Maar bij nader inzien vinden VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dat te lang duren. Ze willen nog dit jaar regelen dat nieuwbouwwoningen worden opgeleverd zonder gasaansluiting. Precies wat Van Tongeren zo lang heeft bepleit en in een initiatiefwet heeft vastgelegd.

Die Wet-Van Tongeren wordt vandaag na verschijning van deze Dagkoersen in de Kamer besproken. De smalle marges van de Nederlandse politiek: de coalitiefracties gaan die GroenLinks-wet waarschijnlijk niet steunen. Wel passen ze een andere wet aan met vrijwel hetzelfde resultaat: nieuwbouw zonder gasaansluiting. Het verschil is dat de regeringspartijen een uitzondering willen maken als het alternatief voor gas (bijvoorbeeld een warmtepomp) te duur is. GroenLinks wil dat niet.

 
   
   
 
WAAR KLEINTJES GROOT IN ZIJN
Stijgende ledentallen
WAAR KLEINTJES GROOT IN ZIJN
Naast de 10,5 miljoen stemmen bij de laatste landelijke verkiezingen steken de amper 300 duidend leden van politieke partijen schril af. Als het ledental leidend zou zijn, zou het parlement grotendeels uit lege stoelen bestaan. De vierenhalf wel gevulde zetels zouden bovendien heel anders worden verdeeld.

Het tij lijkt enigszins te keren. Traditiegetrouw publiceert de Rijksuniversiteit Groningen op 1 februari het aantal leden per partij. Vorig jaar was het totale ledental voor het eerst in jaren met enkele duizenden gestegen in plaats van geslonken. Het Nederlands Dagblad deed deze week alvast een rondgang en noteerde enkele opvallende stijgers.

De grote winnaar is het Forum voor Democratie. Een jaar geleden was de partij niet veel groter dan het duo Baudet en Hiddema. Nu meldt Forum aan het ND dat het 22884 leden heeft. Ook D66 en GroenLinks zijn in het verkiezingsjaar gegroeid: met respectievelijk 28820 en 28405 leden zijn ze de VVD (27700) voorbij gestreefd.

De top drie blijft waarschijnlijk CDA, PvdA en SP. Deze partijen werkten niet mee met het ND-artikel. Vorig jaar was het CDA met ruim 48 duizend leden de grootste partij. Evenmin vermeld in het stuk: de SGP. 'We werden niet gebeld', twittert een voorlichter. Hij laat weten dat de SGP (drie zetels in de Kamer) met ruim 30 duizend leden een vierde plek inneemt.
 
   
   
 
WAT WIJ VOLGEN
Dijkstra's donorwet
WAT WIJ VOLGEN
D66'er Pia Dijkstra zou je oneerbiedig de woordvoerder 'leven en dood' van haar fractie kunnen noemen. In haar binnenzak zitten twee wetsvoorstellen: voltooid leven en actieve donorregistratie (elke volwassene is geregistreerd orgaandonor tenzij men zich uitschrijft). Haar voltooid-levenvoorstel staat voorlopig in de wacht. Maar de donorwet zou zomaar volgende week groen licht kunnen krijgen in de Eerste Kamer. Want daar is het een vrije kwestie, zoals dat ook in de Tweede Kamer het geval was. En toen haalde het voorstel op miraculeuze wijze een meerderheid.

Verslaggever Ariejan Korteweg ging deze week naar een bijeenkomst van orgaandonoren en orgaanontvangers (lees hier zijn column (+)) Hij leerde daar dat de kans dat een geregistreerde na zijn overlijden echt donor wordt slechts een op tienduizend is. De Eerste Kamer stemt komende dinsdag. Het zal erom spannen. Fracties zijn intern verdeeld. Korteweg: 'Enkele PvdA'ers en GroenLinksers schijnen tegen te gaan stemmen. Sommige CDA'ers en VVD'ers - de namen De Grave en Bruijn vallen - zouden juist vóór zijn.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl
 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2018 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言