Cher lecteur, chère lectrice,
Aan sterren doet de Franse krant Le Monde niet, maar het enthousiasme waarmee Florence Noiville de Franse vertaling (door Arlette Ounanian) van Connie Palmens roman Jij zegt het de hemel in prijst, kan bijna niet groter. Noiville roemt de 'magnifieke, subtiele en genuanceerde' wijze waarop Palmen de verguisde dichter Ted Hughes een stem geeft en spreekt van een 'tour de force': Comme ce 'je' sonne juste! Comme il bouleverse! On doit s'arrêter parfois et faire un effort pour se rappeler que ce n'est pas Hughes qui tient la plume (wat weet die 'ik' te overtuigen, wat weet hij te ontroeren; je moet zo nu en dan stoppen met lezen om jezelf er krachtig aan te herinneren dat het niet Hughes is die hier de pen vasthoudt). Le Monde des Livres opende er donderdag de bijlage mee.

Deze week werden de genomineerden voor de NS Publieksprijs bekend. Allemaal stonden ze al eerder op de shortlist: Saskia Noort, Esther Verhoef, Tommy Wieringa, Griet Op De Beeck, Astrid Holleeder en Hendrik Groen. Grote ontbrekende is dit jaar Michel van Egmond, maar die heeft al drie beeldjes van Jeroen Henneman (vast onderdeel van de prijs) in de kast staan dus hij zal er vermoedelijk niet mee zitten.

En komende zondag maakt juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in het VPRO-radioprogramma OVT de winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2018 bekend. Er zit veel journalistiek werk bij, zegt Maarten van Rossem, en dat is goed nieuws want journalisten schrijven beter over geschiedenis dan menig vakhistoricus.