2018年11月9日 星期五

Ooit een wetenschapper zo naar een kip zien kijken?

Klik hier als de nieuwsbrief onleesbaar is

nieuwsbrief logo
de Volkskrant

Goedemiddag,

Tal van media en websites gebruiken ze: stockfoto’s van beroepen. Deze geënsceneerde foto's geven vaak een stereotype beeld van de werkelijkheid. Wetenschappers in witte labjassen, starend naar een kip of een formule. Streng kijkende rechters met hamer in de hand. Wat vinden stereotype-experts van deze foto’s? En de beroepsgroep zelf? Verder in deze nieuwsbrief van de wetenschapsredactie van de Volkskrant: zijn vrouwen beter in het onthouden van gezichten dan mannen?

 

Ontdekking van de week

Dierentekening in een grot in Borneo is de vroegst bekende 'kunstuiting' van de mens tot nu toe

Dierentekening in een grot in Borneo is de vroegst bekende 'kunstuiting' van de mens tot nu toe

Minstens veertigduizend jaar geleden tekende een prehistorische jager een bruin hoefdier op de wand van een grot. Niet in Spanje of Frankrijk, die erom bekendstaan – maar 12 duizend kilometer verderop, op Borneo. De vroegste uiting van figuratieve ‘kunst’ tot dusver bekend, schrijven wetenschappers in Nature, en opnieuw bewijs dat West-Europa niet de bakermat is van hogere uitingsvormen van de mens.

 


Beeld van de week

Goudmaan Titan in beeld

Vraag en antwoord

Onthouden vrouwen gezichten beter dan mannen?
Een mens kent gemiddeld zo’n vijfduizend gezichten, beroemdheden meegerekend. Dat berekenden onderzoekers van de Universiteit van York begin oktober, op basis van een studie waarin proefpersonen gezichten uit hun privéleven opsomden en meer dan drieduizend foto’s van beroemdheden bekeken. Het is een eerste ruwe schatting, gebaseerd op 25 proefpersonen, en zegt niets over hoeveel gezichten we maximaal kunnen onthouden. Maar één ding is duidelijk: ons geheugen zit vol gezichten

 

Klopt dit wel?

Door het noodweer in Italië zijn 14 miljoen bomen omgewaaid - Klopt dit wel?

Door de storm in Italië zijn miljoenen bomen omgewaaid, melden talloze media in binnen- en buitenland deze week, waaronder de Volkskrant. Met name de regio’s Veneto en Trentino in het noordoosten van het land zijn zwaar getroffen. De boerenbond Coldiretti schat dat in die regio’s veertien miljoen bomen zijn ontworteld als gevolg van de storm. Maar klopt dit wel?

 

Kom naar het kenniscafé

Een shot informatie

Een shot informatie

Hoe werkt een vaccin? En waarom is er nog steeds geen inenting tegen hiv of malaria? Antwoorden op deze en andere vragen bij onze wetenschappelijke talkshow in De Balie. Maandag 12 november, 20:00 uur. Kaarten hier verkrijgbaar.
 


 


Meer wetenschap


沒有留言:

張貼留言