Lieve lezer,
Oké, zelf hoopte ik een beetje dat onze eigen Peter Middendorp donderdagavond bij RTL Late Night tot winnaar van de BookSpotprijs Literatuurprijs 2018 zou worden uitgeroepen, en wel voor zijn schitterende roman Jij bent van mij. Maar het werd Tommy Wieringa, die natuurlijk ook heel goed kan schrijven. Zijn De heilige Rita won zowel de prijs van de jury (50 duizend euro) als die van de lezers. Tommy, van harte! 

Morgen begint de Kookboekenweek en vanavond wordt de winnaar van het Gouden Kookboek bekend gemaakt. Dit zijn de genomineerden.

Er gaan weken voorbij waarin we géén aandacht besteden aan de Bouquetreeks, maar donderdag stond er een heerlijk interview van Margriet Oostveen in de krant met Fleur van Ingen, de enige Nederlander die het Bouquet-genre tot in de puntjes beheerst. In het dagelijks leven is Fleur een man, gemeenteambtenaar te Friesland en werkzaam in de postkamer. Elke dag staat hij om kwart over vijf op, van half zes tot half zeven schrijft hij en om tien voor zeven fietst hij naar zijn werk. 

In haar nieuwe boek De waarde van alles (Nieuw Amsterdam) gaat de Italiaanse econoom Mariana Mazzucato wederom tekeer tegen de roofridders van het nieuwe kapitalisme, de financiële sector, die zelf niets maakt maar er wel met het geld vandoor gaat. Koen Haegens sprak met haar.