Lieve lezer,

Hè hè, Peter de Smet heeft eindelijk toegegeven dat hij Hendrik Groen is. Niet dat hij woensdag in eigen persoon kwam opdraven bij DWDD om de NS Publieksprijs in ontvangst te nemen voor zijn roman Zolang er leven is, dat liet hij acteur Kees Hulst doen; maar die bevestigde daar wel de identiteit van de schrijver. Lees hier het stuk waarin Haro Kraak die al onthulde, in april 2016.

‘Goedendag. Ik ben dood’, aldus Eva Gütling-Biesheuvel in de overlijdensadvertentie die afgelopen woensdag in NRC Handelsblad stond. Maandag kreeg de echtgenote van schrijver Maarten Biesheuvel een hersenbloeding, donderdag werd ze begraven.

Komende donderdag krijgt dichter en toneelschrijver Judith Herzberg in het Koninklijk Paleis in Amsterdam van koning Willem-Alexander de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt. De 84-jarige Herzberg is niet dol op aandacht voor haar persoon, dus dat wordt doorbijten donderdag, schrijft Arjan Peters in een profiel over haar: ‘Hoe zij kijkt, kunnen we het best uit haar werk afleiden.’

Voor liefhebbers van Afrikaanse letterkunde: Wim Bossema schrijft op het Volkskrant - Afrikablog over de debatten op het Aké Arts and Book Festival, onlangs in de Nigeriaanse metropool Lagos. Wat vinden Afrikaanse schrijvers en lezers van de filmhit Black Panther? Nnedi Okorafor, auteur van fantasy bestsellers als Who Fears Death en Binti, ging er in discussie.