2018年12月20日 星期四

Kabinet moet zonder milieubeweging verder met 'vaalgroen klimaatakkoord'

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
 
 Donderdag 20 december 2018                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,

Een forse tegenvaller voor het kabinet: een klimaatakkoord is in zicht, maar een nationaal akkoord zal het niet worden. De millieubeweging doet niet mee. Een meevaller kwam intussen uit de polder. 

Hier zijn uw Dagkoersen.

 
   
 
   
 
GESPREK VAN DE DAG
Van tafel
GESPREK VAN DE DAG

‘Dit akkoord is niet slim en niet effectief genoeg. En daar balen we enorm van.’ Met die woorden verlieten zojuist de milieubeweging en de vakcentrale FNV de Klimaattafel van Ed Nijpels, één dag voordat het kabinet een nationaal klimaatakkoord hoopte te presenteren. ‘Wij schoven begin 2018 aan om tot een ambitieus en eerlijk antwoord te komen. Na bijna een jaar onderhandelen blijkt het resultaat helaas dik onvoldoende: een vaalgroen akkoord dat geen structureel antwoord biedt op klimaatverandering.’

De grootste steen des aanstoots: het gebrek aan een CO2-heffing voor het bedrijfsleven.  Het kabinet (VVD en CDA voorop) vindt dat te ver gaan  en houdt het vooralsnog op individuele vergroeningsplannen voor de grote bedrijven. En boetes als zij over een paar jaar niet blijken te leveren.

Het weglopen van de organisaties zal Nijpels en het kabinet er vrijdag waarschijnlijk niet van weerhouden om hun klimaatplannen te presenteren, maar het perspectief van een werkelijk ‘nationaal akkoord', dat ook de politiek verbindt, drijft nu wel weg. Voor partijen als GroenLinks, SP en de PvdA wordt het lastig om aan te haken zonder steun van de milieuorganisaties en de vakbeweging. 

 
   
   
 
AKKOORD VAN DE DAG
Licht in de polder
AKKOORD VAN DE DAG
Zowaar opeens een teken van leven uit de polder - het sociaal-economische overlegmodel met het glorierijke verleden dat de laatste jaren nog maar tot weinig in staat bleek. Toen onlangs na jaren onderhandelen ook een akkoord over de pensioenen te veel gevraagd bleek, stak een storm van cynisme op: tijd voor een nieuw overlegmodel? Vlak voor kerst zijn er opeens toch twee resultaten. Onder meer dankzij het feit dat het kabinet er honderden miljoenen euro's tegenaan gooit als smeermiddel. Zo ligt er nu een akkoord om kleine bedrijven te ontzien in de ziektewet. Plus een akkoord over de arbeidsongeschiktheidsregeling WIA, waarin het kabinet de eis van scherpere keuringseisen laat vallen.  Over verdere voorwaarden wordt nog gepraat, maar het is een feit dat de FNV opeens over minister Koolmees spreekt als iemand ‘met politieke moed'. Dat biedt het kabinet wat hoop, wellicht ook nog voor de pensioenen. 
 
   
   
 
EN DAN DIT NOG
EN DAN DIT NOG

Aanvaring op komst
Staatssecretaris Harbers van Asielzaken laat er bij voorbaat geen misverstand over bestaan: het naar Nederland brengen van asielzoekers uit de Griekse vluchtelingenkampen is illegaal. En wie het toch doet, maakt zich schuldig aan mensensmokkel. Dat wordt dus nog spannend de komende dagen, want vrijdagochtend begint een groep Nederlandse activisten aan de reis naar Athene, wel degelijk met de bedoeling van de Grieken toestemming te krijgen om 150 asielzoekers mee te nemen die nu zonder perspectief in de Griekse kampen zitten. In de woorden van woordvoerder Rikko Voorberg: ‘We willen als burgers niet duimendraaien.’ Maar tegenover De Telegraaf is Harbers onvermurwbaar: wie zonder Nederlandse toestemming komt, zal worden teruggestuurd. 

Klavers kachel
Altijd een riskant moment voor BN’ers, en zeker voor politici, om hun huis te koop te zetten. Want dan kan iedereen opeens digitaal binnenkijken. De Telegraaf maakte van de gelegenheid gebruik om te kijken of GroenLinks-leider Klaver zich thuis wel aan z'n groene idealen houdt en ontdekte prompt een gasfornuis, een barbecue en een pelletkachel. Ter geruststelling laat GroenLinks weten dat Klavers nieuwe huis ‘zo duurzaam mogelijk wordt'. 

De terugkeer van Verdonk
Een opvallende comeback van een oude bekende: het kabinet huurt oud-minister Rita Verdonk in als ‘speciaal adviseur’ om de regeldruk in de thuiszorg (wmo) en de jeugdzorg aan te pakken. Ze krijgt één jaar de tijd. ‘Dan moeten de administratieve lasten merkbaar verminderd zijn.’ En zo blijkt dat ook in het geval van Mark Rutte de tijd kennelijk alle wonden heelt: het is voor het eerst in vele jaren dat hij op een of andere manier met IJzeren Rita geassocieerd wenst te worden. 

De Tweede Kamer begint na vandaag aan het Kerstreces. Dagkoersen is bij u terug op maandag 14 januari. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan. 

 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2018 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言