2018年12月3日 星期一

Nederlandse gele hesjes zoeken naar massa

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
 
 Maandag 3 december 2018                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,

Minister Wiebes draait de gas-grootverbruikers de duimschroeven aan. Intussen hoeft het kabinet zich nog geen zorgen te maken over gele hesjes.

Hier zijn uw Dagkoersen.

 
   
 
   
 
MEEVALLER VAN DE DAG
Nederland is geen Frankrijk
MEEVALLER VAN DE DAG

Door het kabinet zal het als een meevaller zijn ervaren: weliswaar sloeg het veelbesproken ‘gele hesjes-protest’ in het weekend over van Frankrijk naar Nederland, maar het mocht nauwelijks naam hebben. In totaal gingen in verschillende steden hooguit enkele honderden mensen de straat op. Dat is geheel conform het patroon waarin het sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw niet meer meevalt om in Nederland grote groepen mensen op de been te krijgen. Althans zolang er geen festival of voetbalwedstrijd omheen wordt georganiseerd. Er wordt wel heel vaak gedemonstreerd in Nederland, maar zelden door velen. 

Massademonstraties zijn hier inmiddels onderwerp van geschiedenisprogramma's. Zelfs een record van 50 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen, door de kabinetten Rutte I en II, bracht nauwelijks mensen op de been.  Alleen de leraren waren recentelijk een uitzondering op de regel, maar de poging van de vakbonden om die onvrede uit te breiden tot de hele publieke sector liep alweer uit op een teleurstelling. 

Vaak wordt die schijnbare lethargie in verband gebracht met ons zeer open politieke stelsel. Protestbewegingen namens ouderen, milieuactivisten of migranten hebben hier zonder veel drempels toegang tot de wetgevende macht. In Nederland wordt niet op de stoep voor het parlement gedemonstreerd maar in het parlement. 

Dat wil niet zeggen dat de gele hesjes het niet blijven proberen. Komende zaterdag willen zij opnieuw de straat op, in elk geval in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Groningen en Den Haag. 

 
   
   
 
ONDERTUSSEN IN...
Groningen
ONDERTUSSEN IN...

Een onderwerp dat uiteraard wel potentie heeft voor een volksopstand, althans in het Noorden, is de gaswinning. Dat weet ook het kabinet, dat sinds z'n aantreden graag wil uitstralen dat het de zorgen serieus neemt. In dat kader zet minister Wiebes de grootverbruikers van gas vandaag het mes op de keel: na 2022 worden zij afgesloten van de Groningse gasleiding.  Anders zal het niet lukken om de gaswinning versneld af te bouwen, schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer. De negen grootste verbruikers waarop Wiebes zich nu richt, verbruiken elk minimaal 100 miljoen kuub en samen jaarlijks zo’n 3,2 miljard kuub gas uit Groningen. Zij hebben nu de keus: overstappen op geïmporteerd gas of op andere energiebronnen zoals elektriciteit. 

 
   
   
 
EN DAN DIT NOG
EN DAN DIT NOG

Meeste geschenken voor 50Plus
Hij is er weer, de nieuwe lijst van het Geschenkenregister van de Tweede Kamer, waarop Kamerleden ten behoeve van de transparantie moeten bijhouden wat zij zoal aan cadeaus ontvangen. De NOS stelt na bestudering vast dat 50Plus het populairst is bij de gulle gevers in het land. Partijleider Henk Krol alleen al kreeg 35 cadeaus, waaronder roodbont geblokte sokken en een pluchen zeehond. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen ontving twee kippen.

Hero Brinkman vindt bestemming
Een attractie op komst voor de politieke liefhebbers in Den Haag: voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman, ooit indirect mede-verantwoordelijk voor de val van het eerste kabinet-Rutte, heeft een nieuwe bestemming gevonden. Binnenkort begint hij zijn eigen shashlickbar op het Almeloplein in de Hofstad. ‘We hebben speciaal een bakbeest van een barbecue van 500 kilo uit Polen gehaald. Met een aanhangertje. Ik sta zelf achter de grill. Ik kan goed bbq’en, maar dit wordt een uitdaging.’

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nlDeze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.
 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2018 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言