2019年1月16日 星期三

Dagkoersen: Rutte brengt de Brexit-noodwet in stelling

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
 
 Woensdag 16 januari 2019                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,

Licht verbijsterd kunnen kabinet en Kamer vooralsnog weinig meer doen dan toekijken hoe hun collega's aan de andere kant van het Kanaal alle regie op de Brexit verliezen. De noodscenario's komen uit de kast. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen.

 
   
 
   
 
GESPREK VAN DE DAG
Zonder de Britten
GESPREK VAN DE DAG

Premier Rutte is ‘constant beschikbaar’, liet hij vanmorgen weten, als de Britse regering na de afgang van dinsdagavond nieuwe plannen wil bespreken om te voorkomen dat de Brexit op 29 maart uitloopt op een vertrek zonder afspraken. ‘Maar dan moeten we wel een idee hebben hoe ze het willen oplossen, want nog een paar maanden langer in dit cirkeltje blijven draaien heeft geen zin.’ 

Mits ze met een nieuw plan komt, verdient zijn Britse collega Theresa May extra tijd, voegde Rutte toe. Hij en zijn Europese collega's zullen met een verzoek om uitstel ‘welwillend’ omgaan. Mits de Britten dan ook één of meer van de ‘rode lijnen’ schrappen die ze eerder hebben getrokken, bevestigen Brusselse diplomaten

Ruttes impliciete boodschap mag duidelijk zijn: hartstochtelijk hoopt Nederland nog altijd een harde Brexit te voorkomen. De belangen voor het Nederlandse bedrijfsleven, de douane, de Brits-Nederlandse inwoners en de economie in het algemeen zijn immers groot. Dat leidde dinsdagavond al tot een noodoproep van de werkgevers. ‘Premier Rutte moet met zijn langjarige ervaring in de EU kijken welke mogelijkheden er zijn om uit deze impasse te geraken door de zaak te temporiseren', aldus VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer.

Dat beloofde Rutte prompt, maar intussen bereidt het kabinet zich wel degelijk voor op een ongereguleerde Brexit. De noodwet die daartoe klaar ligt, is bedoeld om op elke onverwachte ontwikkeling na 29 maart onmiddellijk te kunnen reageren. Zonder goedkeuring vooraf van het parlement, want dat kost dan veel te veel tijd, voorspelt regievoerend minister Stef Blok. 

Nu de kans groeit dat ie nodig zal zijn, wordt de noodwet waarschijnlijk volgende week behandeld in de Tweede Kamer. Die heeft nog wel noten op z'n zang. Onder aanvoering van de coalitiepartijen D66 en CDA zal een meerderheid waarschijnlijk eisen dat de super-bevoegdheden van de ministers maar zes maanden gelden. Ook moeten alle genomen spoedbesluiten binnen tien weken alsnog parlementaire goedkeuring krijgen. Anders worden ze geschrapt. 

Of het echt zo zal gaan, hangt om te beginnen af van de vraag of Theresa May na vanavond nog de regie heeft bij de Britten. Volg de ontwikkelingen in het Lagerhuis ook vanavond hier in ons liveblog.

 
   
   
 
EN DAN DIT NOG
EN DAN DIT NOG

Lerarentekort groeit
Slecht nieuws voor onderwijsgevend Nederland kwam vandaag van de ministers Slob en Van Engelshoven: het lerarentekort wordt met de dag nijpender. Volgens de nieuwste ramingen komen de basisscholen over vijf jaar circa 4.200 voltijdsleerkrachten tekort. Over tien jaar kan dat tekort zijn opgelopen tot tienduizend voltijdbanen. In het voortgezet onderwijs gaat het helemaal mis bij de exacte vakken en de talen. Een oplossing is niet in zicht, al hebben de leraren - die zich opmaken voor een landelijke staking - wel een idee

Asscher zet zich schrap
PvdA-leider Asscher begon vandaag alvast aan het politieke gezelschapsspel waaraan alle oppositiepartijen de komende weken gretig zullen meedoen: zijn zij wel/niet bereid om het kabinet overeind te houden in de Eerste Kamer als dat daar z'n meerderheid verliest op 20 maart? En tegen welke prijs dan? Voor de microfoon van RTL zet Asscher zich om te beginnen maar eens schrap: hij voelt er niks voor, met dit kabinet ‘dat niet luistert naar de gewone Nederlanders'. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2019 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言