2019年1月17日 星期四

Dagkoersen: uitgezette journaliste had relatie met terreurverdachte

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
 
 Donderdag 17 januari 2019                     Neem een abonnement 
   
 
Goedemiddag,
Goedemiddag,

Terwijl de mist rond de uitzetting van Ans Boersma uit Turkije nog niet helemaal wilde optrekken, zette Rutte III met lange tanden het licht op groen voor het wietexperiment. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. 

 
   
 
   
 
GESPREK VAN DE DAG
Uitgezet
GESPREK VAN DE DAG

Een tijdje was het relatief stil op de lijn Ankara-Den Haag. Minister Blok was zelfs alweer in Turkije te gast om de banden aan te halen, na alles wat gebeurd was. Maar vandaag is er opeens weer sprake van hoogoplopende verwarring op het Binnenhof. Dat begon met verontwaardiging vanmorgen toen bekend werd dat Turkije de Nederlandse journaliste Ans Boersma (foto), actief voor onder meer het Financieele Dagblad en Trouw, het land had uitgezet. Dat leidde vrijwel onmiddellijk tot een serie Kamervragen over de persvrijheid in Turkije en tot een bezorgde reactie van de journalistenvakbond. 

Ingewikkelder werd het toen Turkije verklaarde dat het handelde naar aanleiding van een tip van Justitie in Nederland. Boersma zou banden hebben met een ‘terroristische organisatie'.

Dat is wel erg zwaar aangezet, reageerde vervolgens het OM: Boersma wordt niet verdacht van terroristische activiteiten. Maar ze is inderdaad wel onderwerp van een justitieel onderzoek. Bij aankomst op Schiphol is ze kort bevraagd maar niet aangehouden. Zelf denkt Boersma dat haar uitzetting gerelateerd is aan het feit dat zij tot zomer 2015 een relatie had met een Syriër die afgelopen najaar in Nederland is gearresteerd vanwege voormalig lidmaatschap van de Syrische terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, schrijft het Financieele Dagblad in een verklaring. Het zou gaan om de Syriër die eerder voor opschudding zorgde met zijn aanwezigheid in debatcentrum De Balie.

Die nieuwe ontwikkeling leidde weer tot een reeks nieuwe Kamervragen. Minister Grapperhaus van Justitie kon vanmiddag nog niet reageren. Maar dat had wellicht te maken met het feit dat hij urenlang in de Tweede Kamer zat, waar voorzitter Arib hem pardoes afsneed van de berichten van de buitenwereld.

 
   
   
 
SPLIJTZWAM VAN DE DAG
De bijstand
SPLIJTZWAM VAN DE DAG
Voor wie het nog niet had begrepen na de weekendperikelen tussen VVD en D66 over het klimaatakkoord: met Provinciale verkiezingen op komst testen de coalitiepartijen de komende weken de spankracht van hun samenwerking: woensdag profileerde het VVD-smaldeel zich met een aanval op de uitvoering van de bijstand door gemeenten, vandaag stelt D66 die gemeenten alweer gerust: VVD-bewindsvrouw Van Ark sprak heus niet namens de coalitie. In de gemeentehuizen zal de conclusie zijn dat zij zich van het kabinet voorlopig niks hoeven aan te trekken en dat zij de bijstand naar eigen inzicht kunnen blijven bestieren. Verdeel en heers. 
 
   
   
 
ONDERTUSSEN IN DE KAMER
Het wietdebat
ONDERTUSSEN IN DE KAMER

Zodra het regeerakkoord in het spel komt, lopen de coalitiepartijen vooralsnog keurig binnen de lijntjes. En daarom zal vandaag een Kamermeerderheid ja zeggen tegen het experiment met de gereguleerde wietteelt. Ook de VVD dus, die hierover intern zeer verdeeld is. En ook CDA en ChristenUnie, die eigenlijk mordicus tegen zijn. Zo heeft D66 het nou eenmaal uitonderhandeld in de formatie van 2017 en zo zal het dus gaan. Ook nu veel gemeenten en de coffeeshops zo sceptisch zijn, kent D66-Kamerlid Vera Bergkamp (foto) geen twijfel. 

Het experiment begint overigens pas over twee jaar, als de volgende geplande Kamerverkiezingen alweer in zicht zijn, en loopt tot diep in de volgende kabinetsperiode. D66 hoopt dat het zo'n groot succes wordt, dat het dan zittende kabinet er niet meer omheen kan, CDA en CU hopen stilletjes dat D66 tegen die tijd alweer lang en breed in de oppositie zit en dat het bij één experiment blijft. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

 
   
Download de Volkskrant apps
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
De papieren krant, maar dan op uw scherm.
  
 
Volg de Volkskrant
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2019 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言