Lieve lezer,

Het was de week van de Brexit (of geen Brexit) en toevallig is die Brexit (of geen Brexit) net met veel humor onder handen genomen door Jonathan Coe in zijn roman Middle England. De vertaling verschijnt in maart, de recensie nu vast: Middle England is een heerlijk boek over een land in verwarring.

Nieuws was er deze week ook. Donderdag maakte de stichting CPNB tijdens haar nieuwjaarsreceptie bekend dat Thomas Olde Heuvelt (1983) het geschenkboek voor de Spannende Weken 2019 zal schrijven. Olde Heuvelt brak in 2016 internationaal door met thriller HEX, door Stephen King een ‘briljant en volstrekt origineel boek’ genoemd. Verder werd onthuld van welk boek in 2018 de meeste exemplaren zijn verkocht: het betreft Lucinda Riley’s Zeven zussen-serie. De totale boekenmarkt is in 2018 met 2 procent gegroeid ten opzichte van 2017, er werden 41 miljoen boeken verkocht, voor 541 miljoen euro.

Vroeger had de recensent nog gezag. Neem Volkskrantcoryfee en literatuurcriticus Kees Fens (1929-2008), wiens naam auteurs nog altijd doet sidderen. Gelukkig mocht Fens ook graag naar een potje voetbal kijken en haalde hij ook schrijvend zijn neus niet op voor sport. In de vijfde Kees Fens-lezing, op 13 februari in de Rode Hoed te Amsterdam, vertelt Bert Wagendorp daar meer over. Hier vast een voorproefje.