2019年1月11日 星期五

In Romanschrijver van beroep is Murakami even alledaags als zijn hoofdpersonen

Klik hier als de nieuwsbrief onleesbaar is

Vrijdag 11 januari 2019

Neem een abonnement

 

 Boek van de week

De magiër legt alles uit - behalve de magie

Kafka op het strand, Norwegian Wood, De moord op Commendatore: het meeste werk van de Japanse successchrijver Haruki Murakami is inmiddels in het Nederlands vertaald want de Japanse meester heeft hier vele fans, al zijn er ook mensen bij wie zijn pratende katten een blinde woede oproepen. Komende week verschijnt Murakami’s nieuwe boek: Romanschrijver van beroep. De tweede alinea gaat zo: ‘Als ik heel eerlijk mag zijn: voor zover ik zie, zijn veel romanschrijvers – uiteraard niet allemaal – mensen van wie je bezwaarlijk kunt zeggen dat ze over een innemende persoonlijkheid en een onbevooroordeelde blik beschikken. En ik mag dat niet al te hard roepen, maar voor zover ik al zag, blijkt een niet gering aantal van hen er ook eigenaardige, niet meteen lofwaardige neigingen op na te houden, of vreemde levensgewoonten en gedragspatronen.’ We vroegen de romanschrijvers Anna Woltz, Nina Polak, Connie Palmen en Pieter Waterdrinker het boek alvast voor ons te lezen. Palmen: ‘Alsof je Forrest Gump een klas kleuters met een verstandelijke beperking hoort toespreken’.

Over Nina Polak gesproken: vorig jaar verscheen haar tweede roman Gebrek is een groot woord en afgelopen donderdag kreeg zij hiervoor de BNG Bank Literatuurprijs toegekend, een prijs voor schrijvers onder de veertig van wie al wel meer dan één titel is verschenen. Volgens de jury verkent Nina Polak ‘slim, sluw en gevoelig’ de lusten en de vragen die haar generatie typeren.

De magiër legt alles uit - behalve de magie
 

 Interview van de week

Chloe Benjamin: 'Dit boek is geschreven vanuit mijn diepste ongemakken'

Chloe Benjamin: 'Dit boek is geschreven vanuit mijn diepste ongemakken'

Leef je anders als je je sterfdatum weet? Het was het thema in de weergaloos grappige film Le tout nouveau testament uit 2015, waarin God een naarling bleek te zijn die in Brussel woont en wier dochter uit nijd de sterfdata van iedereen op aarde lekte. De vraag wordt tevens onderzocht door de Amerikaanse schrijfster Chloe Benjamin in haar tweede roman De onsterfelijken. Het boek werd meteen een bestseller en verschijnt nu in Nederlandse vertaling. Anne van Driel zocht haar op in haar huis in Madison, Wisconsin. Benjamin: ‘Ik denk dat rationeel denken soms overschat wordt.’ (+)

 

 Aanraders van de redactie

De boekentip van onze Boekenraad komt deze week van Robert-Jan Wesly van boekhandel De Tribune in Maastricht en betreft Een vrouw van staal van Corine Nijenhuis.
 

Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2019 de Persgroep Nederland B.V
Alle rechten voorbehouden

沒有留言:

張貼留言