2019年1月7日 星期一

Waar komt de Nashville-verklaring vandaan? En wat zegt dit over de protestantse kerk?

Onleesbaar of onvolledig? Bekijk online versie
 
de Volkskrant
 
 Maandag 7 januari 2019
 Neem een abonnement
 
 
VANDAAG
BELANG­RIJK
 VIDEO
VAN DE DAG
 VANA­VOND
OP TV
 MORGEN
IN DE KRANT
 
Vandaag belangrijk
Video van de dag
   
 
 
Normaal hoor je er niets over, maar sinds de Nashville-verklaring zijn ze weer vol in beeld: orthodox-protestanten. Hoe groot is die groep in Nederland eigenlijk? We pakken de cijfers erbij.
 
 
 
Vanavond op tv
   
 
 Meryl Streep kreeg een Oscarnominatie voor haar vertolking van de legendarische (televisie-)kok Julia Child, in Julie & Julia (RTL 8, 20.30 uur). Streep geeft haar net genoeg onvolkomenheden om van haar een persoonlijkheid te maken, en net te weinig om haar volledig te doorgronden. Op Canvas begint om 22.20 uur Shadows of War, een tweedelige documentaireserie waarin de Tweede Wereldoorlog wordt beschouwd vanuit Russisch perspectief. Meer tips voor een avond televisiekijken zijn hier te lezen. 
 
 
 
Morgen in de krant
   
  
   
 Marokko wil hulp bij scholing in ruil voor het tegenhouden van illegale migranten 
 Marokko is bereid de controle op illegale migratie naar Europa te verscherpen, maar wil in ruil daarvoor hulp bij het opleiden van werknemers in het toerisme en de gezondheidszorg. Ook zou er een soort Erasmus-programma moeten komen voor Marokkaanse studenten. 
   
   
  
   
 Transvrouw en predikant in opleiding Jolanda Molenaar: 'Ze ontkennen gewoon dat je ermee geboren wordt. Dit doet heel veel pijn' 
 ‘Het is verschrikkelijk, we zijn echt weer terug bij af’, zegt transvrouw Jolanda Molenaar (63), lekenpreker en predikant in opleiding bij de Doopsgezinde Kerk in Steenwijk, over de Nashville-verklaring. ‘Het is een keiharde, typisch Amerikaanse verklaring die eigenlijk helemaal niet past in de Nederlandse situatie, waarin we toch vooral naar elkaar willen luisteren en elkaar de ruimte willen geven.’ 
   
   
  
   
 De Nashville-verklaring wekt in protestants Nederland vooralsnog meer afkeer dan enthousiasme op 
 De Nashville-verklaring, gericht tegen ‘postchristelijke dwalingen’, brengt tegenstellingen tussen gelovigen aan het licht. De ondertekenaars gaan niet alleen in tegen de opvattingen van de seculiere meerderheid, maar ook tegen de recente overeenkomst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). 
   
 
   
 Download de Volkskrant apps 
   
 
Het laatste nieuws én alle achtergronden.
iOS app Android app
 
De papieren krant, maar dan op uw beeldscherm.
  Windows app
 
   
 Volg de Volkskrant 
   
 
FacebookTwitterGoogle+
 
   
 
 Deze mail werd verstuurd naar tworaho.mail14@blogger.com | Afmelden voor deze nieuwsbrief
Privacyverklaring - Accountvoorwaarden | © 2019 de Persgroep Nederland B.V.
Alle rechten voorbehouden

 
 

沒有留言:

張貼留言